Nemcsak az alacsony fizetés miatt hagyják ott munkahelyüket az emberek

Több oka is lehet, hogy miért akar kilépni valaki a munkahelyéről. Legtöbbször a kibírhatatlan főnök, az előléptetés hiánya vagy az alacsony fizetés áll a kilépés hátterében.

Szokták mondani, hogy az ember nem munkahelyet, hanem főnököt vált. De nemcsak amiatt szoktak katapultálni az emberek, hogy nem tudnak kijönni a felettesükkel. Az előrejutási lehetőség hiánya is demotiváló: amikor úgy érzed, készen állsz rá, hogy feljebb lépj a szakmádban, de a cég túl kicsi, nincs benne kifutási pálya, vagy éppen túl nagy, és nem téged favorizál előléptetésre a főnök, hanem másokat.

A Glassdoor 5000 munkahelyet váltó személyre kiterjedő vizsgálatából az derült ki, hogy a leggyakoribb ok az előléptetés, a feljebb lépés hiánya. Amikor nem tudnak az emberek magasabb pozícióba emelkedni (nyilvánvalóan nagyobb fizetéssel), veszik a nyúlcipőt. Gyakrabban készteti ez őket távozásra a cégtől, mint a fizetésből, a cégvezetésből vagy a magánélet és a munka egyensúlyából adódó problémák.

Ha egy vállalkozás nem tud magasabb beosztást és magasabb fizetést kínálni egy bizonyos idő után, és az ambiciózus munkatárs karrierjének íve megtörik, illetve stagnál, az talán a legnagyobb motiváló tényező arra, hogy az illető kilépjen.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Nincs segítség

Ha a főnök nem veszi komolyan az alkalmazottját, egy mondattal válaszol egy részletes, egy-egy problémát vagy helyzetet lelkiismeretesen felvázoló e-mailre, az értekezleten is tőmondatokkal intézi el a beosztottja munkáját, az rendkívül frusztráló és demoralizáló tud lenni.

Az odafigyelés, a visszajelzés hiánya éppúgy elveszi az ember lelkesedését (sőt talán még jobban), mint a kekeckedő főnök, aki nagyítóval néz mindent, és mindenbe beleköt.

Főleg akkor őrjítő a visszajelzés hiánya, ha a munkavállaló kezdő, vagy legalábbis az adott munkakörben még kevés tapasztalattal rendelkezik, ezért nagyon is igényelné, hogy minden feladatot megmagyarázzanak neki, hát még a bátorítást és a tanácsokat.

Kellemetlen főnök

A BambooHR felmérésében a megkérdezettek 44 százaléka mondta azt, hogy távozott már azért cégtől, mert a főnök emberileg nem megfelelő magatartást tanúsított. Magyarán undok és kibírhatatlan volt. A rossz főnök lehet olyan maximalista alak, akinek semmilyen teljesítmény nem jó, lehet lekezelő, kötekedő, de egyszerűen ignorálhatja azt a teamet is, amely nem a kedvenceiből áll, vagy megörökölte őket, nem az ő vezetése alatt jöttek a tagjai a céghez, s inkább a saját stábját erősíti dicsérettel, jutalmakkal, előléptetéssel.

Egyszínű, egysíkú a meló

Minden attól függ, hogy a képességeinkkel mennyire van szinkronban a munkakörünk. Ha monoton, egyszínű a meló, és nem kínál kiteljesedést, az is elegendő ok a távozásra. Az sem mindegy, hogy mekkora cégnél dolgozik az ember. Egy néhány tucatnyi főt foglalkoztató vállalkozásnál talán megbecsültebb, jobban ki tud tűnni, gyakrabban fogadják el a javaslatait, nagyobb tényezőnek számít. Egy óriáscégnél talán eltűnik az embertömegben, itt azonban több a lehetőség a feljebb lépkedésre a ranglétrán.

Eredeti forrás

berezes
info@larskol.hu