Mennyit ér a magyar minimálbér Európában? Tényleg szinte mindenhol többet lehet keresni?

Bulgária, Lettország és Románia után Magyarországon a legalacsonyabb a bruttó minimálbér az Európai Unióban – derül ki az Eurostat pénteken közzétett adataiból. Persze a számok csalókák lehetnek, hiszen a tagállamonként különböző adószabályok és a vásárlóerő-paritás bonyolítják a képet.
Idén januárban Magyarországon 464 euró volt a havi bruttó minimálbér, ezzel tartjuk a helyünket tavalyhoz képest a képzeletbeli ranglistán. Európában a legkevesebb továbbra is Bulgáriában a minimális fizetés, mindössze 286 euró. A többi régiós ország mezőnye viszont tömörödik, hiszen a lett minimálbér már 430 euró, a román pedig 446 euró. Előttünk évek óta a horvátok állnak, ők most megközelítették a cseh-szlovák-lengyel hármast 506 eurós minimálbérükkel.

Mennyit ér a magyar minimálbér Európában? Tényleg szinte mindenhol többet lehet keresni?

A grafikonon látszik, hogy utoljára 2017 elején a csehek előztek meg bennünket ebben a mutatóban, és látványosan jönnek fel a románok, akik ha ebben az ütemben folytatják a béremeléseket, akkor csak idő kérdése, hogy elénk kerüljenek. Románia esetében azonban figyelembe kell venni az adóváltozásokat is: egy adóátalakítás keretében gyakorlatilag az összes járulékot a munkavállalókra terhelték, a jelentős minimálbér-emelés ennek a kompenzációja.

A legmagasabb továbbra is a luxemburgi minimálbér, mely meghaladja a bruttó 2000 eurót. Ezzel magasan előzi a második helyért versenyző ír-holland kettőst.

Mennyit ér a magyar minimálbér Európában? Tényleg szinte mindenhol többet lehet keresni?

Érdemes megjegyezni, hogy az Eurostat a bruttó minimálbért tartja nyilván, ami nem feltétlenül teremt összehasonlítható helyzetet. Az eltérő adózás ugyanis jelentősen módosíthatja, hogy egyes országokban mennyit kap ebből kézhez a munkavállaló, bizonyos esetekben akár a sorrend is megváltozhat. (A bruttó minimálbért az Eurostat kimutatja még vásárlóerő-paritással korrigálva is, aminek a fentiek miatt szintén semmilyen közgazdasági értelme nincs.) Sőt, a bruttó minimálbér a munkaerőköltségek összevetését sem teszi lehetővé, hiszen a munkáltatói adóterheket viszont a bruttó minimálbér nem tartalmazza.

Tehát közgazdaságilag korrekt válaszokat a minimálbérrel kapcsolatban a nettó (folyó áras vagy vásárlőerő-paritásos) minimálbérek és a bruttó-bruttó minimálbérek összevethető adatbázisa adhatna – ilyet viszont az Eurostat nem készít.

Eredeti forrás

berezes
info@larskol.hu