Kiegyenlítődnek a bérkülönbségek

Országszerte tíz százalék fölött nőttek a keresetek tavaly az első három negyedévben 2017 azonos időszakához képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal megyékre vonatkozó átlagkereseti adataiból. Az országos átlag a vizsgált időszakban 324,1 ezer forint volt, Budapesten pedig 406,5 ezer forint.

A megyei adatok jól mutatják, a január és szeptember közötti időszakban jobban nőtt az átlagkereset az ország keleti megyéiben, erre jó példa Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol egy év alatt 13,3 százalékkal bővült a bruttó bér. Hasonló mértékű emelkedés a megyék közül Baranyában mutatható ki, ebben a két megyében nőttek leginkább a fizetések.

Továbbra is az ország észak-dunántúli megyéiben kereshetnek a legjobban a munkavállalók, Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabbak az átlagfizetések, amelynek mértéke az elmúlt esztendő első kilenc hónapjában bruttó 333,7 ezer forint volt. A legmagasabb és legalacsonyabb megyei átlagkereset közötti különbség némileg csökkent 2017-hez képest.

Jelentősen, egy százalékponttal hozzájárult a közel 12 százalékos országos átlagkereset-emelkedéshez a közfoglalkoztatottak létszámának 23 százalékos csökkenése – derül ki a statisztikai hivatal munkaerőpiaci folyamatokat bemutató jelentéséből. Ennek oka, hogy ők a közmunkásbérhez képest legalább 40 százalékkal többet keresnek az elsődleges munkaerőpiacon, elérve a minimálbér összegét.

Ugyanakkor jellemzően a vállalatok a közmunkásokat is magasabb összegért foglalkoztatják a kötelező legkisebb keresetnél. A fizetések jelentős emelkedéséhez hozzájárult a múlt évtől a szociális hozzájárulási adó 2,5 százalékpontos csökkentése. Ennek ellenére is jelentősen nőtt a foglalkoztatásra fordított összeg: a munkaerőköltség országos átlagban dolgozónként 10,3 százalékkal bővült 2017 harmadik negyedévének végére.

A költségvetési szektorban a bruttó kereset növekedési üteme a közfoglalkoztatottak létszámcsökkenéséből adódó változások hatásai nélkül számolva tavaly január és szeptember között fél százalékponttal elmaradt a versenyszférától. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás nemzetgazdasági ágban augusztus és szeptember hónapokban a nem rendszeres kereset az előző évinek csak töredéke volt.

Így az állami és a magánszféra kereseti viszonyára az utóbbi években jellemző konvergencia megtörni látszik. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás nemzetgazdasági ágban dolgozók keresete a három költségvetési terület közül annak ellenére is a legmagasabb, hogy itt vannak arányaiban a legtöbben azok, akik az elmúlt évtized keresetkorrekciós intézkedéseiből eddig még kimaradtak.

Eredeti forrás

berezes
info@larskol.hu