Fordulat történt a magyar fizetésben: megjelentek a mínuszok

Bár az összesített átlagbér még emelkedik, néhány ágazatban vége az elmúlt években látható bérnövekedésnek. A koronavírus-járvány negatív hatásainak leginkább kitett turizmusban az utóbbi években eleve alacsony volt a nettó a többi szektorhoz képest, ráadásul most még csökkent is.

Első látásra kedvezőnek tűnhet a legfrissebb – múlt héten megjelent – fizetési statisztika. A hivatalos KSH-adatok szerint az év első négy hónapjában az átlagos havi bruttó közel 390 ezer forint volt, a kedvezmények nélküli átlagos nettó pedig 258 ezer forintot tett ki.

Mindkettő 8,7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, ami ütemes emelkedésnek tekinthető, még akkor is, ha elmarad a múlt év első négy hónapjában mért 10 százalék feletti emelkedéstől.

A összesített adatok ütemes béremelkedésről tanúskodnak, ellenben az áprilisi – szintén összesített, a teljes gazdaságra vonatkozó – számokból már látható a lassulás, ugyanis áprilisban 7,8 százalékkal voltak magasabbak a nettó bérek, mint egy évvel korábban. Ráadásul akadnak ágazatok, amelyekben már megjelentek a mínuszok, illetve a szektorok között is jelentős a szakadék látható.

Többéves emelkedés után előkerültek a mínuszok

Az ágazatok közül a pénzügyi szektor fizet a legjobban, az átlagos nettó áprilisban 587 ezer forint volt, ez több mint 8 százalékos pluszt jelent éves szinten. A második legmagasabb átlagkereset a statisztikában információs, kommunikációs ágazatként szereplő szektor, ahol több mint 462 ezres nettót kapnak a dolgozók, majdnem 10 százalékkal többet, mint tavaly.

Az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozók bére 15 százalékkal nőtt, ami jelentős emelkedés, ennek ellenére az idei áprilisi közel 184 ezer forintos nettójuk azonban még így is bőven elmarad a teljes gazdaságra jellemző 258 ezres átlagtól. Igaz, a szektoron belül a két alágazat között is jelentős az eltérés, az egészségügyben dolgozók nettója meghaladja a 260 ezer forintot, akik viszont a szociális területen vannak, alig több mint 130 ezer forint nettóhoz jutnak. Utóbbiak fizetése a közfoglalkoztatottak miatt ilyen alacsony, nélkülük a szociális ellátásban dolgozók nettója meghaladja a 190 ezer forintot.

Hosszú időszak után megtört a korábbi emelkedő trend a koronavírus-járványnak leginkább kitett turizmushoz köthető szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban. Évek óta – 2017 elejétől – minden hónapban nőttek a nettók ebben a szektorban, most áprilisban viszont 2,2 százalékkal csökkentek. Így majdnem 156 ezer forint volt az átlag nettó.

Fontos azonban, hogy a turizmusban, vendéglátásban az elmúlt években a fekete- vagy szürkefoglalkoztatás aránya magasabb lehetett más ágazatokhoz képest, elég például a pincéreknek zsebbe adott fizetésre gondolni. Mindenesetre az átlagfizetéseknél megtört a trend a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás régóta az egyik legrosszabbul fizető szektor. A feldolgozóiparban 2017 óta több mint 10 százalékos volt a béremeléedés az előző év azonos hónapjához képest, míg most áprilisban mindössze 0,5 százalékos többletet mutat a statisztika.

Többet várnak

A legfrissebb statisztikák alapján korai fordulópontról beszélni, de jól látszik, hogy bizonyos szektorokban – például a turizmusban, feldolgozóiparban – a járvány megállította a korábbi trendet és a fizetések stagnáltak vagy csökkentek. Egyelőre nem tudni, hogy mennyire tartós jelenségről van szó, de a leginkább érintett ágazatokban a járvány utáni fellendüléstől függ az, hogy mikor kerülnek újra emelkedőre a fizetések.

A teljes gazdaságban mind a kormány, mind a jegybank béremelkedést vár a jövőben. A 2021-es büdzsében szereplő prognózis szerint az idén 5,7 százalékkal nőhet az átlagos nettó, jövőre pedig 6,9 százalékkal, a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése pedig a 2020-ban várható 5,3-6,4 százalék után jövőre 9,1-9,7 százalékos emelkedést vetít előre a bruttó béreknél.

 

Eredeti forrás

berezes
info@larskol.hu