Betanított munkásból és eladóból a legnagyobb a hiány

Betanított munkásokra, valamint bolti eladókra van a legnagyobb kereslet, ugyanakkor az adminisztrátor állásokra jelentkeznek a legtöbben – írja a az álláskereső portál legfrissebb elemzése.

A júliusi-szeptemberi időszakban 12 százalékkal növekedett a hirdetők, és 11 százalékkal a Profession.hu felületeire feltöltött hirdetések száma a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Az állásportál jelentése szerint mindeközben 18 százalékkal többen regisztráltak a portál adatbázisába.

különböző szakmák munkásai

Kép: Fotolia

A legmagasabb emelkedés a hirdetők számában Budapesten, Komárom, Baranya valamint Borsod megyékben volt, ahol egyaránt 9 százalékkal több cég keresett munkaerőt.

Növekvő a hiány az oktatási és egészségügyi szektorban

Százalékosan az oktatás (+39%), egészségügy (+31%), vendéglátás (+26%) kategóriák emelkedtek a legtöbbet, tehát a kategória általános méretéhez képest arányaiban ezeken a területeken nőtt legjobban a feladott hirdetések száma. Számszerűen ugyanakkor a legtöbb cég szakmunka, pénzügyi feladatok, adminisztráció, valamint szállítás kategóriákban keres munkavállalókat.

Az IT programozás, a marketing, és az értékesítési területeken a nyitott pozíciók száma alig változott az előző év hasonló időszakához képest. Megyei szinten a feladott hirdetések növekedésében kiemelkedő Somogy (26%), Heves (24%) és Baranya megye (22%).

Ha nincs béremelés, nincs munkás

A jelentkezések átlagosan 5 százalékkal növekedtek az előző év hasonló időszakához képest. Jelentős a változás az egészségügy kategóriában (+49%), valamint szakmunka területen (+22%), ami hozzávetőleg megegyezik a kategóriában feladott hirdetések számának növekedésével. Továbbra is szintén együtt mozog a kereslet és kínálat a vendéglátás kategóriában ahol 26%-kal több jelentkezés történt, mint tavaly ilyenkor.

Ebben a negyedévben adminisztráció, gyártás termelés, IT üzemeltetés, mérnök kategóriákban

Nem szabad elhanyagolni a munkaerőt

Energetizáltak vagy enerváltak a munkavállalóid? Nagy mértékben ezen fog múlni az üzleti sikered. A humántőke fontosságáról, a munkavállalókkal való bánásmódról árultak el praktikus tanácsokat a Piac & Profit Szervezetfejlesztés – 2018 konferenciájának neves előadói.

jobban növekedtek a hirdetés feladások, mint a jelentkezések. Ezeknél a munkaköröknél megfigyelhető, hogy az ajánlott bér összege stagnált 2017-hez képest (ez egész éves adat).

Ahogy a szakmunkáshiányt a bérek emelésével próbálják ellensúlyozni és ebben a negyedévben végre megindult a szakmunkások jelentkezéseinek száma is, úgy ezen az úton mozdult el a pénzügyi terület könyvelési ága is.

A könyvelő már évek óta az egyik legtöbbször meghirdetett pozíció, ahol idén (teljes évi adat) 15 százalékkal több bért ajánlottak a munkaadók, mint 2017-ben. 2018-ban nettó 255 000 Ft az átlag ajánlott bér ebben a szektorban. A végzettség ezen a területen fontos, középiskolai végzettséggel 229 000 Ft, főiskolai végzettséggel 315 000 Ft, egyetemi végzettséggel 332 000 Ft az ajánlott nettó bér. Emellett a különféle juttatások is pozitívan hatnak a jelentkezőkre, ugyanis a jellemzően cafetériával és szakmai továbbképzésekkel kiírt állásokra 94%-kal többen jelentkeznek.

Eredeti forrás

berezes
info@larskol.hu