A szakmunkáshiányt a bérek emelésével próbálják ellensúlyozni

Közel 39 ezer új állást hirdettek meg az elmúlt 3 hónapban Magyarország legnagyobb álláskereső portálján. A Profession.hu legújabb, Q3-as adatokat feldolgozó riportja szerint továbbra is a betanított munkásokra, valamint a bolti eladókra van a legnagyobb kereslet, ugyanakkor az adminisztrátor állásokra jelentkeznek a legtöbben. Ahogy a szakmunkáshiányt a bérek emelésével próbálják ellensúlyozni, úgy ezen az úton mozdult el a pénzügyi terület könyvelési ága is.

A júliusi-szeptemberi időszakban 12 százalékkal növekedett a hirdetők, és 11 százalékkal a Profession.hu felületeire feltöltött hirdetések száma a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Az állásportál jelentése szerint mindeközben 18 százalékkal többen regisztráltak a portál adatbázisába, A legmagasabb emelkedés a hirdetők számában Budapesten, Komárom, Baranya valamint Borsod megyékben volt, ahol egyaránt 9 százalékkal több cég keresett munkaerőt.

Érezhető a növekvő hiány az oktatási és egészségügyi szektorokban

Százalékosan

  • az oktatás (+ 39 százalék),
  • egészségügy (+31 százalék),
  • vendéglátás (+26 százalék)

kategóriák emelkedtek a legtöbbet, tehát a kategória általános méretéhez képest arányaiban ezeken a területeken nőtt legjobban a feladott hirdetések száma. Számszerűen ugyanakkor a legtöbb cég szakmunka, pénzügyi feladatok, adminisztráció, valamint szállítás kategóriákban keres munkavállalókat.

Fotó: Shutterstock

Az IT programozás, a marketing, és az értékesítési területeken a nyitott pozíciók száma alig változott az előző év hasonló időszakához képest. Megyei szinten a feladott hirdetések növekedésében kiemelkedő Somogy (26 százalék), Heves (24 százalék) és Baranya megye (22 százalék).

Nincs béremelés, nincs munkás

A jelentkezések átlagosan 5 százalékkal növekedtek az előző év hasonló időszakához képest. Jelentős a változás az egészségügy kategóriában (+49 százalék), valamint szakmunka területen (+22 százalék), ami hozzávetőleg megegyezik a kategóriában feladott hirdetések számának növekedésével.

Továbbra is szintén együtt mozog a kereslet és kínálat a vendéglátás kategóriában ahol 26 százalékkal több jelentkezés történt, mint tavaly ilyenkor.

Ebben a negyedévben adminisztráció, gyártás termelés, IT üzemeltetés, mérnök kategóriákban jobban növekedtek a hirdetés feladások, mint a jelentkezések. Ezeknél a munkaköröknél megfigyelhető, hogy az ajánlott bér összege stagnált 2017-hez képest (ez egész éves adat).

Fotó: Pixabay

A könyvelőket is igyekeznek magasabb bérrel csábítani

A kategória hirdetésszáma 20 százalékkal emelkedett, ezen belül az

  • elemző, tanácsadó (+22 százalék),
  • kontrolling (+37 százalék),
  • könyvelés (+13 százalék),
  • könyvvizsgáló, belsőellenőr (+19 százalék),
  • pénzügyi asszisztens (+37 százalék),
  • pénzügyi, számviteli vezető (+69 százalék)

iránt növekedett az igény. Ahogy a szakmunkáshiányt a bérek emelésével próbálják ellensúlyozni és ebben a negyedévben végre megindult a szakmunkások jelentkezéseinek száma is, úgy ezen az úton mozdult el a pénzügyi terület könyvelési ága is.

A könyvelő már évek óta az egyik legtöbbször meghirdetett pozíció, ahol idén (teljes évi adat) 15 százalékkal több bért ajánlottak a munkaadók, mint 2017-ben. 2018-ban nettó 255 ezer Ft az átlag ajánlott bér ebben a szektorban.

A végzettség ezen a területen fontos, középiskolai végzettséggel 229 ezer Ft, főiskolai végzettséggel 315 ezer Ft, egyetemi végzettséggel 332 ezer Ft az ajánlott nettó bér. Emellett a különféle juttatások is pozitívan hatnak a jelentkezőkre, ugyanis a jellemzően cafetériával és szakmai továbbképzésekkel kiírt állásokra 94 százalékkal többen jelentkeznek.

Eredeti forrás

berezes
info@larskol.hu