390 ezer forint a bruttó átlagkereset Magyarországon

A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.

A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik:
ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a
Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire.
Tudj meg többet

Szeptemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 392 300, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 402 900 forint volt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 260 900, a kedvezményeket is figyelembe véve 269 500 forintot ért el.

A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,8%-kal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset ennél nagyobb mértékben, 8,9%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 373 200 forintra becsülhető, ez 8,6%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

A reálkereset azonban már csak alig több mint 5%-kal nőtt a teljes munkaidősök körében, vagyis a keresetek növekedésének kismértékű lassulása és a 3% feletti infláció mérsékli a bérek vásárlóértékének növekedését.

Sokan azonban nem érzékelnek ekkora béremelkedést, mert a KSH csak a teljes munkaidősök béradatát közli. Miután nőtt a munkanélküliség és sokan dolgoznak részmunkaidőben idén a koronavírus-járvány nyomán, így a bértömeg (a dolgozóknak kifizetett bér) sokkal szerényebben alakulhat a gazdaságban.

Címlapkép: Getty Images

Eredeti forrás

berezes
info@larskol.hu